Marjolein van Haasteren

Marjolein van Haasteren schrijf; "Ik ben gefascineerd door landschap. Mijn landschappen zijn tijdloze momentopnames. Ik wil een bepaald ogenblik vangen. Licht speelt hierin een hoofdrol. In mijn eerder werk stonden mensfiguren centraal en was de ruimte het decor. Langzamerhand verdween de mens en werd de achtergrond de voorgrond. In transparante lagen ben ik op zoek naar de landschappelijke vorm, op de grens van figuratie, abstractie en romantiek. De schilderijen roepen , mede door hun filmische sfeer, universele herinneringen op. Iedereen herkent de beelden, niemand weet precies waarvan of wanneer.

De keuze van mijn onderwerpen is voor mij vanzelfsprekend. Industrie intrigeert me vanwege haar iconische uitstraling, dominerend in het landschap. Beelden met een schoonheid die eigenlijk niet mag. Natuur juist vanwege de dromerige sfeer, een gemoedsrust die aan meditatie of trance doet denken. Twee verschillende werelden die contrasteren en samensmelten.. Een ambivalentie, een mengeling van hardheid en poëzie.

Voor mijn werk maak ik gebruik van foto’s van speciaal hiervoor geselecteerde landschappen. Ik zoek op verschillende tijdstippen de perfecte lichtinval en de juiste compositie. Deze foto’s vormen het uitgangspunt, de eerste opzet, zowel voor kleine werken als grote doeken. Met de door mij ontwikkelde techniek worden natuurlijke elementen opgeroepen, groeivormen of vertekende weerkaatsingen van schimmen of mistflarden. Deze techniek is helder en strak geredigeerd, met een uitnodigend palet, niet vaal maar pastel."

Binnen de hedendaagse schilderkunst is de invloed van film en fotografie niet meer weg te denken. Met dit werk past Marjolein van Halsteren in een stroming van hedendaagse schilders die zich eerder opstellen als een soort fictieschrijvers, die de werkelijkheid als uitgangspunt nemen, maar deze verdraaien, vergroten, en net zo lang uit elkaar trekken totdat er op hun doeken beelden ontstaan die de fotografie voorbij gaan, zo schreef een kunstcriticus onlangs.

Nicole Roepers, zegt verder over haar werk: "En dat is wat we in deze schilderijen zien. Hier worden verhalen verteld over de stad en de nacht: de combinatie voor herinneringen, en vermoedens van geheime gedachten en levens. Waar een filmregisseur duizenden beelden voor nodig heeft, weet deze kunstenaar een zelfde complexiteit met overtuiging in verf te vatten. Het stadslandschap als een symfonie in verf gestold.
Of om het in Marjolein van Haasterens eigen woorden te omvatten (waarmee een nieuw woord aan onze taalgeschiedenis wordt toegevoegd: “Mijn werk is een GEMAGIMIXTE vorm van mijn liefde voor filmische beelden, actualiteit en geschiedenis, gegoten in een nieuw soort herinnering”.

Printversie van deze pagina

Marjolein van Haasteren - Leiden 1967

Opleiding:
Hogeschool voor Kunsten, Utrecht 1996-1997
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag 1988-1993

Exposities:
2009
- Galerie Project 2.0, Den Haag
- Westelijk Handelsterrein, Smelik en Stokking, Rotterdam
- AAF, Battersea Park, London,
- ‘Rashomon’, Galerie Le Petit Port, Leiden
- Manifestatie ‘Luchtwerken’ centrum Leiden
2008
- Art Project 'Mijn wereld' Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden
- Nocturne’,Pulchri Studio, Den Haag
- ‘De gevleugelden’, Le Petie Port, Leiden
- Galerie De Meerse, Hoofddorp
- Smelik en Stokking, Amsterdam
- ‘Revisited’,Galerie Mooi, Alkmaar
2007
- Galerie de Galerie, Den Haag
- S5 manifestatie Scheltema Complex, Leiden
- Galerie Ie Petit Port, Leiden
- Houses of Art, Amsterdam
- Dag en nacht expo, Kunstgebouw Zuid-Holland
2006
- Pulchri Studio, Den Haag
- Houses of Art, Amsterdam
- Houses of Art, Marbella, Spanje
- ’Curbs’, Galerie de Galerie, Den Haag
- Galerie de Pauw, Wassenaar
- Geoff, Hilversum
2005
- Kunsthandelaar Kuindersma
- Sidac Studio, Leiden
- Deer City, Ars Aemula, Leiden
- Helden, ARS en Haagweg, Leiden
2004
- Denpasar museum, Indonesië
- Kunsthandelaar Jan Kuindersma
- Ars Aemula, Leiden
- Galerie de Kei, Nuenen
- Miniprint Trienale, Finland
- Brandgevaar, Leiden
2003
- Galerie de Galerie, Den Haag
- It's only Human, CBK Leiden
- Galerie de kei, Nuenen
2002
- Art Gallery het Zwanenpand,Antwerpen
- Leiden Art Fair
- Sidac Studio, Leiden
2001
- Kunst Ahoy Rotterdam
- Marsillac de la Croisille, Frankrijk
2000
- Galerie Bianca in de Molen, Wassenaar
1997
- Singermuseum, Laren

Prijzen:
- Rembrandtprijs
- Nominatie prijs Fortisbank
- Nominatie Grafiekprijs