Jessica Keppel

De afgelopen jaren heeft kunstenares Jessica Keppel in schijnbare stilte gewerkt. Deze periode was een zoektocht naar een manier om de door haar gehanteerde disciplines: het schilderen, de fotografie, de grafiek en het tekenen, samen te brengen. Om op een eenvoudige wijze de gelaagdheid van haar beeldenwereld te vertalen binnen één enkel werk.
Zodat iedere beeltenis binnen dit raamwerk een eigen verhaal vertelt. Realiteit tegenover abstractie. Bevestiging tegenover ontkenning. Iets en niets. Plat en ruimtelijk. Woorden om niet leesbaar te zijn of juist gebruikt als ondertiteling.

Deze nieuw ontstane werkwijze, waarbij delen van de conventionele disciplines geïnterpreteerd worden door digitale media, stelt de kunstenares in staat het transparante karakter van de gelaagdheden te behouden en een eigentijdse visualisering te geven aan haar innerlijke beeldentaal.

Dit boek presenteert beelden van recente werken die tot stand zijn gekomen met deze verrassende “ gemengde technieken’’.
Hierbij kijkt Jessica Keppel als schilder, tekent en schildert over gedigitaliseerde beelden en gebruikt de grafiek om beelden te herhalen of te vermenigvuldigen. Op deze wijze ontstaan complexe en samengestelde werken met de emotionele directheid van een tekening.

Anouk Tates


‘At the still point of the turning world.
Neither flesh nor fleshless; Neither from nor towards;
At the still point, there the dance is.’

T.S. Eliot - Stilte

Printversie van deze pagina

Jessica Keppel - 1960
Rijksacademie Amsterdam

2010
- Stadsdeelkantoor " de Grande Finale", Amsterdam
2009
- Cultureel Centrum de Vest, Alkmaar
2009-2010
- De Kunstsalon, Utrecht
- WG- de Kunst, Amsterdam
2008-2010
- Open Atelier WG-Oud West, Amsterdam
1999-2004
- Galerie Mertis Amsterdam, expositie
- Galerie Lieve de Key, Haarlem
- Galerie van Dedem & Tielkemeijer, Deventer
1993
Deelname aan de Kranenburgh grafiek map


Jessica Keppel geeft les en doet projecten met jongeren. Ook geeft ze lezingen over morderne kunst. Ze heeft hiervoor een eerstegraads- kunstgeschiedenis behaald.
Vaak staat de techniek en de inhoud in de lezingen centraal of thema's zoals op de wereld vrouwendag met een lezing over zes beroemde vrouwen in de kunst.