Frans Buissink

Frans Buissink is kunstschilder. Als je Frans vraagd: Wat stellen deze schilderijen voor? geeft hij je het volgende antwoord.

"Probeer ze te zien als boeiende verfvlekken, die met grote aandacht en kleurenlust zijn aangebracht. Je mag er ook landschappen of natuurtaferelen in zien. Of een sfeer. Want ze bewegen zich op de grens tussen werkelijkheid en abstractie. De vorm is hierbij niet meer dan een aanleiding is voor een coloristisch avontuur: een langdurig zoeken en experimenteren met kleur en de nooit uitgeputte mogelijkheden van olieverf."

In zijn jongensjaren maakte hij kennis met het werk en het atelier van de schilder Koos Stikvoort. Dat betekende het begin van zijn passie voor olieverf. Na het gymnasium ging hij studeren aan het IVKNO in Amsterdam, de latere Rietveld Academie. De dienstplicht maakte een einde aan die studie. Als twintiger pakte hij de draad weer op in het atelier van de Spaarndamse schilder Leen Spierenburg , die hem de kneepjes van het impressionistische schilderen bijbracht. In die jaren legde Buissink zich toe op stillevens en portretten en ondernam experimenten in de richting van de kubisten en abstracten.

Ondertussen verdiende hij de kost als stripschrijver, journalist en publicist. Was medeoprichter van het natuurblad Grasduinen. Tegenwoordig is hij eindredacteur van het tijdschrift van Landschap Noord-Holland en hoofdredacteur van het blad van Vogelbescherming Nederland VOGELS.

De laatste jaren legt hij zich toe op landschappen, waarbij hij zich laat inspireren door bekende ‘buiten’-fotografen als Martin Kers en Fred Hazelhoff en door het werk van de jonge Mondriaan.

Printversie van deze pagina

Frans Buissink werd geboren op 28 september 1943 te Alkmaar.

"Een leermeester van me, een uit de Haarlemse school van Boot en Verwey, voorspelde me dat ik 24 jaar nodig zou hebben om iets te gaan begrijpen van het moeilijke, maar machtige materiaal olieverf. Die 24 zijn nu ruimschoots voorbij, maar of ik ooit alle mogelijkheden van olieverf zal doorgronden, is onwaarschijnlijk."

Buissink exposeerde onder andere in een groepstentoonstelling in het Kunstenaars Centrum Bergen, in de Bibliotheek te Zelhem, in galerie het Posthuys op Texel, bij enkele galeries in Schoorl en bij Pilat & Pilat in Amsterdam, in galerie Bel-Etage in Amsterdam, in Pulchri Studio in Den Haag (groepstentoonstelling) en in het Noorderlijk Scheepsvaartmuseum in Groningen (groepstentoonstelling).

Frans Buissink is lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders