Elly Baltus

Het verbinden van hedendaagse kunst met traditie kenmerkt het werk van de kunstenaar Elly Baltus. Het materiaal brons is in de regel de uitkomst van haar zoektocht. Elly Baltus brak door met het beeld van Jan van Scorel welke voor het kerkje in Schoorl staat met resultaat dat ze verschillende monumentale beelden heeft mogen maken.

Elly is altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen uit het dagelijks leven en vernieuwd daarbij ook de beeldtaal. Ze zegt hierover:

"Mijn werk is opgebouwd uit herkenbare materialen en gebruiks artikelen, die symbool staan voor het leven en de geschiedenis van de uit te beelden persoon en/of leefomgeving. De beelden zijn afgeleid van klassieke beelden en zijn op een hedendaagse manier, met hedendaagse artikelen en gebruiksvoorwerpen weergegeven.

Van veraf hebben de beelden een klassieke vorm, van dichtbij ontdekt de kijker allerlei hedendaagse herkenbare objecten. De relatie die de kijker in het dagelijks leven met deze objecten heeft kan zijn gedachten sturen in de richting hoe hij over de afgebeelde persoon kan denken. Zo kan een connectie ontstaan tussen het kijken vanuit het hedendaagse naar de geschiedenis."

In de volgende fase heeft ze zich op het klassiek onderwerp penningen gericht. Ze weet de kijker te verrassen door nieuwe elementen en ideeën toe te voegen aan een eeuwen oud concept.

In het boekje "The Architecture of the Mind' verteld Elly in de inleiding: "Mijn intresse in de penningkunst is ontstaan toen ik werkte met tradionele materialen als was en brons, Door fysiek de was door je handen te laten glijden en te kneden ontstaan er een willekeurige handzame vorm die verwantschappen vertonen met penningen. Ook kreeg ik associaties met een penning als ik een schaaltje of een rond doosje vasthield. Ik ondekte dat als je voorwerpen combineert met kneedbare was, je een bestanddeel toevoegt wat zeggingskracht geeft aan het totaalbeeld dat verandert in een verhaal. Het is een toepassing die het spel van de beeldtaal stimuleert."

"Men heeft zich wel eens afgevraagd of mijn werk over penningen gaat. Jazeker, want het is juist de gelaagdheid van het object die ik gebruik voor een moderne vertaling van historische gegevens."

In de serie vissen gebruikt ze als materiaal touw waarin de vissen uiteindelijke gevangen worden. Door de modellen te knopen worden ze gevormd en via het gieten, waarbij het touw verbrand en wordt vervangen door brons, worden ze als beeld vereeuwigd.

Printversie van deze pagina

Elly Baltus - Bergen 1956

Opleiding:
M.A. Fine Art - Universteit van Wales UK 1992 - 1994
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam 1975 - 1980
Cultureel Pedagogisch Didactische Studies 1980 - 1982

Exposities:
2009
- Galerie De Ploegh, Soest
- Kunst aan de Voert, Beeldentuin Bergen NH
2007
- Beelden rond ‘t Oude Hof, Bergen
- Gallery J&B, De Bilt
2006
- Kunstbeurs HAF, Den Haag
- Kunstveiling Christie’s, Bergen
- Galerie Dominic Grant, ’t Gooi
2005
- Galerie RudolfV, Amsterdam
- Museum Kranenburgh Bergen (Bronnen)
2004
- Museum Kranenburgh Bergen (Beelden)
2002
- KCB Bergen, Zomer expositie
1997
- De Zaaier, Bergen in Amsterdam
- Museum Kranenburg Bergen
1995
- KCB Bergen, Groeten uit Bergen

Kunst Opdrachten:
- Beeld van Jan van Scorel, Gemeente Schoorl
- Beeld van Jan Janse Weltevree, Gemeente Graft- De Rijp
- Beeld van de Heilige Angela. Zusters Ursulinen te Bergen
- Beeld van Pak Yong. Geplaatst in Seoul, Korea
- Beeld voor Gemeente St. Maarten
- Beeld van Maerten van Heemskerck, Gemeente Heemskerk
- Opdracht voor de Mytylschool, Bergen
- Opdracht voor Fa. Rami-Yacota BV, Amsterdam
- Beeld 'Vrouwen uit het verzet' Gemeente Heerhugowaard
- Beeld voor Gemeente Oostvoorne
- Beeld voor Kamp Ravensbrűck, Duitsland
- Opdracht, Cheetah, Coll. Schlingeman, Heemstede
- Beeld Admiraal Gouverneur Albert Kikkert, Curacao

Collecties / Aankoop:
- A. Roland Holstfonds
- Parree, Amsterdam
- Avila Beach Hotel, Curacao
- Van der Vorst, Zeist
- Geldmuseum, Uttecht
- The Britsch Museum, Londen